Så hittar du en bra hundsele

Att gå på promenader med din hund är något som du gör dagligen. För att göra promenaderna bättre kan du investera i en hundsele som är bekväm både för dig och hunden. Det finns hundselar som passar bra i vardagen och på promenaden men det finns även hundselar som fungerar när hunden ska spåra eller dra. Det finns även bra reflexselar som är perfekt när du promenerar i mörkret.

Hundselen ska sitta bekvämt

Det finns många fördelar med att byta ut halsbandet mot en hundsele. Halsbandet är enklare att ta av och på men om en hund drar mycket är en sele mycket bättre. En hundsele är dessutom mer ergonomisk, funktionell och avlastande för hunden. Det finns ett stort utbud av hundselar och det är inte alltid lätt att hitta rätt sele. Passformen är a och o när du ska hitta den bästa hundselen till din hund. Det finns flera olika storlekar och modeller, det gäller bara att hitta en som sitter bra och inte skapar obehag för hunden. Vilken storlek du ska välja styrs både av hunden men även användningsområdet. Hunden ska kunna röra sig helt obehindrat när den har på sig selen.

Prova ut hundselen på hunden

När du ska prova en sele på din hund ska du kunna få in ungefär två fingrars bredd mellan hundens kropp och själva selen. Sedan ska du även få in tre fingrar mellan armhålan och selens rem som går runt bröstkorgen. Detta är för att undvika att hunden får skavsår. När du provar selen ska du även provdra som om hunden skulle dra. Då kommer du märka om selen sitter bra. Den ska inte åka av när du drar i den eller hamna snett. Hundselen ska heller inte åka upp mot strupen och trycka. Kolla även så att bröstbandet inte skaver mellan frambenen.

Använd rätt hundsele till rätt ändamål

Du kan med fördel ha flera olika selar om du ska använda den till olika ändamål. En y-sele är en användbar allsidig sele som avlastar hundens nacke och hals medan en h-sele är mer användbar till hundar som växer. Det finns även speciella drag- och spårselar. Oavsett hundsele eller ej ska du se till att din hund får den motion den behöver. Även du mår bra av promenader utomhus.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *