Fördelar med renrasig hund

När du har bestämt dig för en viss ras är nästa steg att hitta en uppfödare av rasen. Välj en uppfödare som är ansluten till rasklubben och Svenska Kennelklubben, för din egen säkerhets skull, men även för din framtida hunds skull och för att minska den oseriösa aveln av populära hundraser.

Varför välja SKK-registrerad hund?

Kort sagt kan det sägas att en registrerad hund har stamtavla och det finns riktlinjer för sund avel och hälsotester som uppfödaren måste följa för att inte bli utesluten ur organisationen. Dessa hälsotester på föräldradjuren ger ingen hundraprocentig garanti på att just din valp aldrig kommer att bli sjuk, men det finns vissa rasbundna sjukdomar som genom tester kan undvikas att föras vidare i dubbelt arvsanlag till valparna, och det ger dessutom på sikt en friskare ras om hälsotesterna följs och efterlevs.

I nuläget är det endast renrasiga hundar med stamtavla som kan bli champions inom hundsportens bruksgrenar, och för vissa grenar krävs dessutom renrasighet för att ens få vara med. Har hunden ingen stamtavla kan den inte ställas ut eller meriteras med olika championat eller utmärkelser om den är duktig och gör bra ifrån sig. En hund med stamtavla rekommenderas vad det än är du vill göra med din hund.

Bli inte lurad

En annan anledning till att välja uppfödare som är medlemmar i centralorganisationen är att du har SKK jurister till hjälp för tvister som kan uppstå, och det finns särskilda köpeavtal och riktlinjer för köp av hund med bibehållen avelsrätt, även kallat fodervärd. Allt blir enklare med vettiga avtal och tydliga regler istället för att ni skriver ihop något på egen hand som kanske inte ens är juridiskt hållbart vid en närmare titt. Att använda avtal från SKK är är bra för att slippa bli lurad.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *