Funderar du på att skaffa hund?

Har du gått i hundköpartankar ett tag har du kanske övervägt för och nackdelar väldigt noga. Det finns många små aspekter att titta på, men det finns även några riktigt stora aspekter du bör tänka igenom innan du skaffar hem en fyrbent krabat.

De viktigaste frågorna är klart värda att fundera igenom både en och två gånger så att du verkligen känner att allting är genomtänkt. Att köpa en hund på ren impuls brukar sällan vara en bra idé, och att köpa en hund bara för att den är söt är en lika dålig idé. Det är hundens egenskaper som är de viktiga. Att den där söt är bara en trevlig bonus.

Vad ska du ha hunden till?

Har du en särskild anledning till att vilja ha en hund? Vad är syftet bakom hundköpet? Vill du jaga, träna, ha en sällskapshund som ligger i soffan hela dagarna med dig eller du kanske är på jakt efter en vakthund eller tjänstehund av något slag? Fundera ut vad syftet är. Detta gör att det är lättare att välja vilken ras du ska ha i ett senare skede.

Har du tid med en hund?

En hund tar faktiskt en hel del tid och energi i anspråk för att må bra. Det är inte bara att släppa ut den i trädgården för att rasta sig själv, du måste spendera tid med hunden också. Många människor tror att en trädgård och en hundgård är lösningen på problemen, men en hund måste rastas på annan plats än hundgården, varje dag, och det innebär att du måste ta dig tid till det. Hunden behöver dessutom aktivering och stimulans. Detta är inte alltid lika med träning, men genom träning får hunden stimulans och blir nöjd och glad. En dag här och där eller någon dag i veckan ska hunden absolut klara av att ligga hemma och ta igen sig.

Du behöver lösa problemet med hundpassning. Arbetar du utanför hemmet under större delen av dagen och är borta mer än 6 timmar i sträck varje dag är situationen inte riktigt hållbar för hunden. Alternativen är en dagmatte/husse, hunddagis eller liknande, om du inte kan ha hunden med dig på jobbet eller åka hem och rasta den själv på lunchen. Du bör även fråga sig själv om du verkligen är beredd att lägga en timme på träning och aktivering av hunden varenda kväll efter jobbet. Endast promenader brukar inte en aktiv hund nöja sig med i längden, och en understimulerad hund kan lätt börja utveckla mer eller mindre olämpliga beteenden.

Har du råd att ha hund?

En annan väldigt viktig frågeställning är om du har råd att ha hund. Det är inte själva inköpspriset som är viktigt, det är hur stabil och stadig din vardagsekonomi är om hunden skulle råka skada sig och måste uppsöka veterinär. Klarar du en plötslig utgift på upp till 10 000 kr? Måste du vända på slantarna redan innan du skaffar hund har du sannolikt inte råd med hund och borde kanske vänta ett tag.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *