Rasval på din hund

När du har bestämt dig för att det är dags att skaffa hund börjar jakten på vilken ras det ska vara. Kanske vet du redan på förhand vad du vill ha, och kanske har det inte varit tal om någon annan ras heller, men det är inte alla som faktiskt vet vad de är ute efter.

Vad ska du göra med hunden?

När du vet vad du ska ha hunden till är det lättare att välja en ras som passar för ändamålet. Ska du ha en hund till jakt på vildsvin kanske du redan har bestämt dig för att det är en laika du ska ha, eller är det grythund som passar bättre till din planerade jakt på räv och gnagare? Är det någon hundsport du vill hålla på med kollar du på raser som är lämpliga för det. En brukshund passar bra om du vill hålla på med skydd, men brukshunden passar lika bra som exempelvis en papillon till agility.

Var ärlig mot både dig och hunden och försök uppskatta hur mycket tid du är beredd att lägga ner på träning och aktivering, samt vad du vill göra för aktivitet. Ju bättre matchning desto roligare blir det att ha hund. Det finns raser med väldigt olika behov av aktivering, en del vill ha flera timmar om dagen, andra vill ha lite promenader och soffmys, men alla hundar, oavsett ras mår bra av att få träna lite även om det är en hund av sällskapsras.

Päls och storlek

Hundens storlek kan vara ganska betydande, och även pälsen. Vill du ha en hund med lång eller kort päls, en hund med eller utan underull och i vilken storlek? Om du inte tycker det är roligt att kamma, borsta och bada är en hund med lång päls inget för dig. Även om du låter klippa ner hunden behöver den kammas och borstas. Välj då hellre en ras med kort och slät päls som inte kräver så mycket arbete. Storlek är också viktigt att ta med i beräkningen. Stor, liten eller mittemellan? Det finns flera hundra olika raser, alla väldigt olika, så du kommer garanterat att hitta en ras som passar dig. Titta runt, besök en hundutställning för att få ännu mer inblick i olika rasers utseende och ta god tid på dig att kolla olika rasers egenskaper.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *