Hundparkour

Parkour är när du klättrar och hoppar över saker, murar, staket och väggar bland annat. Detta har bland människor blivit lite av en extremsport och det har även spridit sig till hundvärlden, men hur går då hundparkour till?

Balansträning

Kort sagt kan det beskrivas som balansträning på olika sätt och genom att öva balans tränar hunden även sina muskler. Denna träning finns inte i dagsläget som en tävlingsgren utan som en aktivitet du och hunden kan träna själva, men det anordnas också kurser i hundparkour av olika tränare och klubbar. En annan sak som även tränas är kontakten mellan dig och hunden samt hundens självförtroende.

Börja enkelt

Till en början räcker det med väldigt enkla saker som att hoppa över små stenar, klättra över nedfallna trädstammar eller stå med framtassarna på trädstammen eller stenen och ha kvar baktassarna på marken. Hunden måste ha kontroll och känna att den klarar av det, övningen får aldrig bli otäck eller skrämma hunden. Efter hand kommer du att upptäcka att alla möjliga naturliga hinder under promenaden kan bli aktiviteter. Trottoarkanter om du har en liten hund kan fungera ypperligt, parkbänkar, lyktstolpar och elskåp. Låt inte din hund hoppa för högt, är det högt bör du hjälpa hunden ner igen för att undvika skador, och tänk på att värma upp lite innan hopp utförs så hunden inte sträcker sig i onödan.

Svårare saker

När du och din hund börjar få kläm på saker och ting, kan du låta den hoppa upp på saker och stå kvar en stund. Ett exempel är en passande sten. Hunden hoppar upp och får stå eller sitta kvar en stund innan den får hoppa ner. Att balansera på en lägre mur eller kant är också en bra träning, vare sig alla fyra tassarna är uppe eller bara framtassarna. När det gäller att hoppa upp på saker är det viktigt att du kontrollerar underlaget och tänker på om det kan vara halt. Ovansidan på elskåp kan vara jättehala även om det inte är vinter och blöta träplankor eller trädäck kan vara lika hala för ivriga hundtassar.

Tänk på

En bra sak är att ha sele på hunden, helst en sele med handtag på ryggen så att du kan ta tag och hjälpa den om det är högre än hundens mankhöjd. Var noga med att inte rycka hunden i halsen med kopplet när den hoppar eller klättrar. Om du tränar hundparkour kan det vara ett väldigt bra sätt att omrikta hundens fokus vid exempelvis hundmöten, om din hund har problem med att möta andra hundar. Gör en övning som på samma gång blir en undanmanöver från en potentiellt jobbig situation. Hundparkour kommer ge dig och hunden ökad kontakt så ge er ut och träna redan idag!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *