Bruksgrenar

Svenska Brukshundklubben har en lång historia och den började under första världskriget och utvecklades ännu mer under andra världskriget. Det handlade om att ta fram kompetenta patrull och räddningshundar av olika slag i människans tjänst, att förse militären och polisen med bra tjänstehundar och att göra hunden samhällsnyttig. Idag har SBK ett bruksprovansvar för de så kallade bruksraserna.

Olika grenar

Inom bruks finns några olika grenar som ska behärskas för att hunden ska kunna göra sitt bruksprov och bli godkänd, men du behöver inte träna alla grenar om du inte vill utan kan välja separata grenar om det är träningsformen och den enskilda grenen du vill åt. De befintliga bruksgrenarna är rapport, spår, sök, skydd och patrull.

  • Spår

Hunden ska följa ett spår av en människa och markera ett antal apporter som finns utlagda. Spåret varierar i svårighetsgrad för olika klasser och har olika svåra partier, vinklar och underlag. Även tiden som spåret får ”ligga och dra” innan hunden släpps på varierar. Hunden ska gå kopplad i en lina och inte springa lös. Detta är den enklaste grenen att börja träna hemma, och alla hundar mår bra av att använda nosen.

  • Sök

Denna gren går ut på att hunden ska hitta gömda personer inom ett begränsat område på en viss tid. Denna sökruta samt antalet personer kan också variera utefter svårighetsgrad och hunden ska markera att den hittat personen genom skallmarkering hos personen eller genom att bita tag i en markör som hänger om halsen på den och komma tillbaka till sin förare för att visa vägen.

  • Rapport

Här ska hunden springa med meddelanden mellan personer. Det kan förekomma olika störningar och ska likna en krigssituation där hunden används som budbärare mellan olika posteringar. Skott kan förekomma och distanserna är olika beroende på svårighetsgraden.

  • Patrull

I patrullgrenen, som är direkt tagen från det militära, ska hunden känna av och markera om det finns eller har funnits fiender i terrängen. Hunden går efter ljud och dofter. Detta används inom bland annat frivilligförsvarets verksamhet som Hemvärn och liknande.

  • Skydd

Skyddet är den sista grenen, och det finns några olika varianter av den. I stort sett går det ut på att hunden ska försvara sig själv och sin förare mot angripare, men även kunna förfölja, stoppa och bevaka eller hålla kvar en flyende person. Högre upp i klasserna ska hunden dessutom kunna spåra och söka. Dessa skyddshundar används främst som tjänstehundar inom polis och militär, men det finns civila ekipage också som tränar och tävlar för skojs skull.

Vem kan delta?

Själva bruksprovet är öppet för alla raser som godkänns av Svenska Kennelklubben, men endast bruksraserna kan träna och tävla i grenen skydd och då behöver ekipaget dessutom en speciell licens. Har du en blandrashund kan du således inte tävla i bruksprov utan får nöja dig med andra grenar. Du har rallylydnad, nosework, agility, viltspår, lydnadsprov, freestyle och vallhundsprov. Det finns också jakt- och drag-relaterade prov och tävlingar som är tillåtna för blandrashundar.

Självklart måste du inte tävla, det går utmärkt att träna apport med en blandras för nöjes skull. Det viktigaste är att ha roligt med hunden!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *