Hundar och barn

Hunden sägs ofta vara människans bästa vän och det kan stämma i många fall. Hunden skyddar sin ägare när något hotar, och dessutom är hunden ett mycket bra sällskap. Hundar går i de allra flesta fall också väldigt bra ihop med barn. Men vad kan vara bra att tänka på om det är så att man har ett barn och ska skaffa hund, eller tvärt om?

Går hund och barn ihop?

I de allra flesta fall går barn och hundar väldigt bra ihop. Det kan till och med vara så att hunden skyddar barnet. Många hundar kan dock behöva lite tid på sig för att lära känna barnet och se vad det är för person innan de går riktigt bra ihop. Det är också viktigt att man ser till att inte lämna barnet och hunden obevakade, inte ens för en kort stund. Det spelar ingen roll hur stor eller liten hunden är. En hund kan orsaka allvarlig skada med sina vassa tänder, och en större hund kan råka kväva ett mindre barn.

Hunden och barnkalas

Om man ska ha ett kalas där barnet ska firas och det kommer flera andra barn kan det vara klokt att antingen ha hunden någon annanstans under kalaset, eller så får man informera om att man har en hund. Om man bjuder in gästerna via invajt.com kan man lägga till information om hunden där. Är det så att några barn är hundrädda får föräldrarna reda på att hund kommer att närvara på kalaset i god tid. Sedan kan man som förälder avgöra om barnet ska gå eller inte.

Som hundägare kan det vara klokt att fundera på om hunden verkligen passar att ha med på kalaset. Om hunden har svårt för höga ljud, om den inte gillar främlingar eller om den inte tycker om större folksamlingar kan det vara klokt att inte ha kalaset där hunden befinner sig.

Välja rätt hundras

Det är också viktigt att man väljer rätt hundras när man skaffar hund. Hundar är olika som individer men det finns raser som har ett temperament som passar sig bättre i barnfamiljer än vad andra raser har. Det kan också vara klokt att fundera över hur aktiv hunden ska vara. Som barnfamilj kan det vara svårt att ta hand om en hund som är väldigt aktiv eller som kräver mycket sysselsättning.

När hunden säger ifrån

Om något gör ont på en hund, om den blir rädd eller om den irriteras av någon eller något kommer den till slut att säga ifrån. Det kan ske genom att hunden morrar, att den bara vänder på huvudet eller genom att den skäller till. Om man inte ser upp kan hunden bita till. Det är inte för att vara elak, men som förälder är det viktigt att man ser till att barnen förstår hundens signaler för att undvika onödiga olyckor.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *