Håravfall hos hunden

Att hunden fäller hår är en naturlig aspekt. Vanligen beräknas hunden byta päls två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Men när ska man ta håravfallet på allvar? Vilka varningssignaler ska man leta efter och när är det dags att söka veterinärvård?

En frisk och kry hund kännetecknas vanligen med en oljig och glansig päls. Om hunden plötsligt får torr och skör päls samtidigt som den fäller mycket hår kan det vara en indikation på att något inte stämmer. Upplever du att din hund har ovanligt mycket håravfall kan det vara lägligt att uppsöka veterinärvård för vidare utredning om djurets hälsa. Eftersom veterinärbesök kan bli mycket kostsamma är det bra om man har en försäkring som kan täcka upp för kostnaderna. Framförallt om det skulle visa sig att hunden lider av demodex eller liknande sjukdomar som kräver dyra medel till behandlingen.

Skulle din hund visa sig vara frisk men ändå fälla en hel del hår, kan det bli problematiskt för bilfärder. Därför kan det vara en bra idé att skaffa en slitstark bilinredning som tål att bli nedsmutsad men också rejält rengjord efter utflykter med hunden.

Skydda din hund mot håravfall

Om du är oroad över att din hund ska råka ut för håravfall bör du ha som vana att ta hunden på regelbundna veterinärbesök, borsta och duscha kontinuerligt samt ge hunden bra foder berikat på näringsämnen som främjar hud- och hårutvecklingen. Dessa är alla viktiga aspekter för att förebygga håravfall hos din hund.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *