Hundförsäkring

I Sverige finns en lag som säger att du som djurägare är skyldig att behandla och ge din hund veterinärvård om den behöver det. Detta har med djurskyddslagen att göra. En hund som blir sjuk eller som skadar sig i en olycka kan kosta mycket pengar, och om du inte har guld i fickorna kan det vara användbart med en försäkring.

Försäkring

Har du en försäkring på din hund kan den täcka en del av de utgifter du kommer att ha om hunden behöver vård, men du kommer alltid att få betala en del ur egen ficka. Försäkringsbolagen har ofta olika alternativ att välja mellan där det ingår olika saker och för olika belopp. Vissa försäkringar är anpassade för viss typ av aktivitet exempelvis jakt eller uppfödning, och andra kan vara inriktade på en specifik ras och rasbundna sjukdomar. Du kan även livförsäkra din hund men det är vanligt att beloppet sjunker i takt med hundens stigande ålder.

Försäkra direkt

En försäkring bör tecknas direkt när valpen kommer hem, och för att det inte ska uppstå restriktioner bör hunden hållas försäkrad i hela sitt liv utan avbrott. En oförsäkrad vuxen hund har oftast ett ofullständigt skydd i jämförelse med de hundar som varit försäkrade redan som valpar då försäkringsbolagen vill friskriva sig från att behöva betala ut något för fel på varan som uppkommit före tecknandet av försäkringen. Tidigare dokumenterade skador kan falla utanför ramarna för din försäkring om du byter försäkringsbolag eller om den oförsäkrade hunden varit dokumenterat skadad eller sjuk tidigare.

Självrisker

Oftast har du en fast och en rörlig självrisk. Hunden skadar sig, den fasta självrisken är exempelvis 2500 kr och den rörliga är exempelvis 15 % av veterinärvårdsbeloppet. Du betalar då 2500 kr plus 15 % av hela notan upp till det belopp du har försäkring för, kanske 100 000 kr.

Försäkring är ett bra ekonomiskt skydd för hundägaren.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *