Tävlingslydnad

Tävlingslydnad är nog det som flest förknippar med brukshundsklubben, och då med schäferhundar som går fot snyggt och fint bredvid sin förare, ligger kvar i en platsliggning när föraren går iväg och som kommer som ett skott på inkallning. Att en hund som tränar tävlingslydnad alltid uppför sig oklanderligt och kan allting är också en sanning med modifikation.

Många moment

Tävlingslydnad går ut på att tillsammans med hunden genomföra olika lydnadsmoment, både i koppel och utan. Hunden ska klara av att gå fot, stanna kvar på kommando, komma på inkallning, ligga kvar i en rad med andra hundar, hoppa över ett hinder och hämta en apportbock bland annat. Det finns flera olika klasser med ökande svårighetsgrad och du sätter själv ribban för vad du vill uppnå. Det är en sport som så gott som alla hundar kan träna, men vissa raser är dock mindre tjänstvilliga än andra. Det är bra om hunden vill jobba med dig och vill ha kontakt.

Många hundar vet hur det går till och gör vad de ska på planen, men vid sidan av planen skäller de, drar i kopplet eller jagar en kanin eller två på fältet om de får chansen, precis som vilken annan hund som helst. Oftast används de traditionella bruks- och vallhundsraserna.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *