Rallylydnad

Rallylydnad är en bra sport för den vanliga familjehunden. Du kan träna och tävla rallylydnad med vilken hund som helst, den behöver inte vara renrasig. Har du en oregistrerad hund behöver den en tävlingslicens som du ansöker om hos SKK och sen är det bara att tävla.

En sport för alla

Hundsporten rallylydnad blev en officiell hundsport i Sverige 2011, och tanken bakom den var att få till en sport som var lite mindre strikt än vanlig tävlingslydnad och som kunde locka fler av de så kallade svenssonhundägarna samt de yngre hundentusiasterna. Det lyckades, och nu är sporten ganska utbredd. Det spelar ingen roll om du har en stor eller liten hund, snabb eller långsam, eftersom det är de enskilda momenten ni ska klara av tillsammans. I den första klassen får hunden dessutom framföras i koppel, så om inte vardagslydnaden eller inkallningen sitter riktigt perfekt kan du ändå börja tävla om du vill. Efter tillräckligt många kvalificerande poäng flyttas du upp en klass i taget.

Moment

Du och hunden går en bana som innehåller skyltar som förklarar vilket moment som ska göras. Det kan vara enkla kommandon som ”sitt” eller ”ligg”, det kan också vara att skicka fram hunden över ett hinder och kalla tillbaka den, eller att gå ett varv runt hunden som ska sitta kvar på samma plats och inte följa efter dig.

Börja träna hemma

Vill du börja träna rallylydnad går det utomordentligt bra att söka på de olika skyltarna på internet, skriva ut dem och börja öva hemma i vardagsrummet eller i trädgården. Detta är en rolig sport som bidrar till ökad lydnad på din hund och till att ni får en bättre kontakt. Tänk på att träna kortare stunder så det inte blir tråkigt för hunden, och att belöna framstegen på ett positivt sätt. En hund lär sig väldigt bra med positiv belöning. Skulle hunden göra fel, gör ingen stor sak av det hela utan börja bara om, kanske med tydligare signaler eller backa ett steg i träningen och ge massor av belöning när det blir rätt.

Skulle du vilja gå en kurs i rallylydnad för att kanske så småningom ta dig ut på tävlingsbanorna är det Svenska Brukshundklubben du kontaktar i första hand. Det finns även privata instruktörer som anordnar kurser. Gör något kul med din hund och börja med rallylydnad!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *