Socialisera din hund

 

För att din hund ska bli trygg i alla miljöer och fungera i samhället är det bra att socialisera den redan från valpstadiet. Socialisering kan översättas med miljöträning och samvaro med andra hundar och människor.

Miljöträna

Världen är stor och den lilla valpen kan behöva titta av sig ordentligt på omgivningen. Att ta hunden och sätta dig på torget en stund och bara titta på folk kan göra underverk. Låt bara inte alla som vill klappa hur som helst, det är du, inte omgivningen som bestämmer om din hund ska klappas.

Det är inte fel att utsätta den unga hunden för flera olika miljöer också, en tur i staden, en tur i skogen, ett varv utanför en byggarbetsplats eller godstågens avlastningsplats. Skolgårdar och förskolor är väldigt bra att gå förbi för att lära hunden att det är fullt normalt med skrikande, springande ungar och bollar som far kors och tvärs. Träna tills hunden känns lugn och oberörd i alla miljöer, och glöm inte bort att åka tåg och buss om möjligheterna finns.

Träffa andra hundar

Det pågår en het debatt bland hundkretsar huruvida hunden verkligen behöver sina artfränder i form av hundkompisar eller inte. Det är inte rimligt att förvänta sig att alla hundar alltid går ihop med precis alla andra hundar, men oftast har de allra flesta hundar ett par utvalda hundkompisar eftersom ägarna känner varandra.

När du ska introducera nya hundar i hundgänget är det alltid bäst att ta en koppelpromenad först. Släpp alltså inte ihop främmande hundar med en gång, utan låt dem lära känna varandras doft först och tänk på att om flera hundar ska springa lösa tillsammans gäller det att ni som hundägare hela tiden cirkulerar i området istället för att stå stilla. Måste hundarna hålla ett öga på er också istället för bara varandra kommer risken för bråk att drastiskt att minska. Vet du med dig att en hund är lite för intensiv eller rent olämplig för din valp att umgås med så låt bli att träffas, välj istället stabila hundar.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *