I Sverige är det kanske inte fullt så vanligt med vallhundar som det är i andra länder. Vallhundarna var också vanligare här förr, när det inte fanns fyrhjulingar och andra redskap som kan hjälpa till med att samla djuren. Vallhundar förekommer dock fortfarande, och särskilt utomlands är det vanligt att det ordnas tävlingar där hundarna ska valla in får och andra djur på korrekt sätt på så kort tid som möjligt.
Vad gör en vallhund?
En vallhund är en hund som i regel arbetar med att valla boskap. Det vanligaste är att hunden vallar djur som får, getter och kor. En vallhund passar självklart också utmärkt som sällskapshund men man får vara beredd på att den behöver jobba en del både mentalt och fysiskt även om det inte nödvändigtvis är med vallning hunden arbetar.
Att ha en vallhund
Vallhund är inte en ras, men däremot finns det en kategori bland hundraserna som i regel kallas för vallhundsraser. Där ingår till exempel border collie. Att skaffa en vallhundsras kan vara en stor glädje, men det innebär också en hel del arbete. Vallhundsraserna är framavlade för att arbeta och det är en sak de behöver göra för att må bra. Självklart är varje hund en egen individ, men många av hundarna trivs inte med att bara ligga på soffan hela dagarna. Då kan de rent av bli argsinta eller så klarar de inte av att vara så trevliga familjehundar. En stor fördel med många av vallhundsraserna är dock att de har en relativt lättskött päls. De behöver inte borstas så ofta men däremot kan de fälla en del, vilket kan vara bra att tänka på.
Viktigt att tänka på när hunden arbetar
Om man har en vallhund som arbetar med att valla boskap finns det en hel del saker att tänka på. Se till exempel till att hagarna där hunden arbetar är säkra med rätt stängsel och bra grindar som stängs under arbetet. På så sätt är risken minimal att djuren kommer utanför sin hage med hunden efter sig.
Det är också viktigt att hålla koll på vad som händer när hunden arbetar. Ibland kan det vara så att vissa djur inte vill gå dit hunden vill, och det kan sluta med att hunden skadas. Ibland sker det rena olyckor där hunden kläms mellan djuren eller sparkas och det kan sluta riktigt allvarligt om det vill sig illa.
Vallhundens träning
När det gäller vallhundens träning finns det flera sätt att träna på. Hunden behöver vara väldigt lydig för att vallandet ska fungera. Det är en sak man kan träna genom till exempel rallylydnad eller vanlig lydnad. Det är dock viktigt att se till så hunden tycker träningen är rolig och intressant annars kommer den snart att glömma bort allt det den lärt sig. När det gäller just träningen inom vallning behöver hunden lära sig stegvis, gärna genom att spendera tid tillsammans med en annan erfaren vallhund inne bland djuren.